söndag 3 november 2024

Chicken tikka masala - 4 personer

900 g kycklinglårfilé (eller vanlig kycklingfilé)

Marinad till kycklingen:

1 tsk garam masala

½ tsk spiskummin

1 tsk korianderpulver

¼ tsk gurkmeja

½ tsk salt

Ca 1 dl yoghurt (typ turkisk tjock yoghurt)

 

Själva grytan:

3 msk olja

2 gul lök

1 tsk salt

1 msk färsk riven ingefära

1 msk färsk riven vitlök

1 tsk röd chilipulver (eller paprikapulver)

1 msk korianderpulver

2 tsk garam masala

1 tsk spiskummin

1 burk krossad tomat

1,5-2 dl vatten

1 dl grädde

1-2 tsk socker, sirap eller annat sött

2 tsk bockhornsklöver (mortlad till fint pulver)

1-2 msk kycklingfond

1-2 tsk äppelcidervinäger

Färsk koriander – att ha till

  1. Skär kycklingen i ca 2 cm kuber. 
  2. Blanda marinaden (kryddorna + yoghurten). Lägg i plastpåse och ta i kycklingbitarna. Se  till att alla täcks och marinera i kylen minst en timme helst många. 
  3.  Ta olja i en stekpanna, fräs löken gyllenbrun några minuter. Ta i vitlöken och ingefärna och fräs 30 sekunder. Ta i alla kryddorna (chili, koriander, garam masala, spiskummin) och rör runt snabbt så de får lite värme men inte bränns. 
  4. Häll i en burk krossad tomat och 1,5 dl vatten. Låt puttra på låg värme tills såsen är tjock och väldoftande. 
  5. Ta fram de marinerade kycklingbitarna och fräs på hög värme så att de får yta medan såsen puttrar. 
  6. Ta av såsen och mixa den slät (inget måste, men jag tycker det blir gott)
  7. Ta i lite socker och 1 dl grädde. Lått puttra ytterligare en stund, tills den blivit lite tjockare. Smaka av. Balansera upp med vinäger och socker/sirap samt ta i bockhornsklöverkryddan, så mycket som du tycker blir gott. Smakar det för lite, ta i lite kycklingfond för att få den lite mer smakrik. 
  8. När den är god tar du i den frästa kycklingen och låter det koka tills kycklingen är genomstekt. Lårfilé blir inte torr, så den kan koka 10-15 minuter. Har man vanlig kycklingfilé får man nog koka lite kortare tid kanske? Jag har alltid lårfilé.
  9. Garnera med färsk koriander. Ät med ris och raita till. (Raita=yoghurt + riven/strimlad gurka med lite salt och spiskummin. Man kan också ha i mynta och hackad färsk tomat)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar