900 g kycklinglårfilé (eller vanlig kycklingfilé)
Marinad till kycklingen:
1 tsk garam masala
½ tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
¼ tsk gurkmeja
½ tsk salt
Ca 1 dl yoghurt (typ turkisk tjock yoghurt)
Själva grytan:
3 msk olja
2 gul lök
1 tsk salt
1 msk färsk riven ingefära
1 msk färsk riven vitlök
1 tsk röd chilipulver (eller paprikapulver)
1 msk korianderpulver
2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 burk krossad tomat
1,5-2 dl vatten
1 dl grädde
1-2 tsk socker, sirap eller annat sött
2 tsk bockhornsklöver (mortlad till fint pulver)
1-2 msk kycklingfond
1-2 tsk äppelcidervinäger
Färsk koriander – att ha till
- Skär kycklingen i ca 2 cm kuber.
- Blanda marinaden (kryddorna + yoghurten). Lägg i plastpåse och ta i kycklingbitarna. Se till att alla täcks och marinera i kylen minst en timme helst många.
- Ta olja i en stekpanna, fräs löken gyllenbrun några minuter. Ta i vitlöken och ingefärna och fräs 30 sekunder. Ta i alla kryddorna (chili, koriander, garam masala, spiskummin) och rör runt snabbt så de får lite värme men inte bränns.
- Häll i en burk krossad tomat och 1,5 dl vatten. Låt puttra på låg värme tills såsen är tjock och väldoftande.
- Ta fram de marinerade kycklingbitarna och fräs på hög värme så att de får yta medan såsen puttrar.
- Ta av såsen och mixa den slät (inget måste, men jag tycker det blir gott)
- Ta i lite socker och 1 dl grädde. Lått puttra ytterligare en stund, tills den blivit lite tjockare. Smaka av. Balansera upp med vinäger och socker/sirap samt ta i bockhornsklöverkryddan, så mycket som du tycker blir gott. Smakar det för lite, ta i lite kycklingfond för att få den lite mer smakrik.
- När den är god tar du i den frästa kycklingen och låter det koka tills kycklingen är genomstekt. Lårfilé blir inte torr, så den kan koka 10-15 minuter. Har man vanlig kycklingfilé får man nog koka lite kortare tid kanske? Jag har alltid lårfilé.
- Garnera med färsk koriander. Ät med ris och raita till. (Raita=yoghurt + riven/strimlad gurka med lite salt och spiskummin. Man kan också ha i mynta och hackad färsk tomat)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar